EMDR

Wanneer EMDR?

Wanneer je een ingrijpende nare gebeurtenis hebt meegemaakt kan je last krijgen van angst of verdriet, boosheid, somberheid, vermijdingsgedrag, nare dromen, of slaapproblemen, mogelijk heb je dan bewust of onbewust last van aanhoudende of steeds terugkerende gevoelens en klachten die veroorzaakt worden door deze onverwerkte gebeurtenis.

Met behulp van EMDR kun je gevoelens van die voortkomen uit de gebeurtenis en die nu nog effect hebben op je functioneren verwerken.

Werkwijze

De eerste sessie is een intakegesprek. In dit gesprek is het belangrijk dat we goed zicht krijgen op je klacht, zodat er een helder beeld ontstaat van wat je van binnen doet waardoor je je zo naar voelt. Dan wordt ook gekeken of EMDR wel de beste techniek voor je is om van je klacht af te komen. EMDR, is enorm populair maar helaas geen ‘wonderpil’ die alle oplost, soms kan het verstandiger zijn om met andere technieken te werken.

Als EMDR de beste techniek voor jouw klacht is, starten we in sessie twee met de EMDR waarbij ik je zal vragen naar gebeurtenissen die je nog steeds een onaangenaam gevoel geven.

Je krijgt een koptelefoon op of kijkt naar een speciale EMDR-lamp (soms in combinatie) en ik zal je vragen om je, volgens een bepaalde procedure, te concentreren op die gebeurtenissen en te voelen wat er gebeurt als je daar met je aandacht bij blijft. Tegelijkertijd klinken er klikjes in je oren of maak je bepaalde oogbewegingen. Door de klikjes of oogbewegingen wordt het brein gestimuleerd om de oorsprong van je klacht te verwerken.
Regelmatig vraag ik om de intensiteit van je gevoel op een schaal van nul tot tien te zetten. Zo merk je vaak zelf al tijdens de sessie dat de intensiteit afneemt.

Zo wordt er, veelal in een beperkt aantal sessies, gewerkt aan je klacht tot deze volledig en voelbaar verwerkt is.

 

Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op via 06 10761797 of stuur een e-mail naar kristiaan@kbdv.nl