Waarom psychosociale therapie?
Herkenbaar? Dit zijn onderwerpen waarbij psychosociale therapie je kan helpen.
Wat is psychosociale therapie?
Psychosociale therapie is een laagdrempelige vorm van begeleiding (er is geen verwijzing van de huisarts nodig) waarbij wordt ingegaan op de emotionele aspecten van problemen en vragen. Uitgangspunt is om je vragen te benaderen vanuit het ‘nu’ zodat snel en effectief helder wordt wat er speelt en wat je kan doen om verder te komen. Psychosociale therapie is met name geschikt bij klachten als aanhoudende stress, angst, een gevoel van somberheid of negativiteit, of het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen.
Dit is wat je ervaart tijdens psychosociale therapie:
De sessies
Sessies van een uur vinden plaats in mijn praktijk aan de Parnassusweg, of online via een Zoom verbinding.
Je vraag wordt vertaald naar concrete doelen. Als je je vraag nog niet heel helder hebt is dit geen probleem, dan starten we daarmee.
De basis van psychosociale therapie is bewustwording over hoe het zit op verschillende aspecten in je leven, emotioneel, cognitief, sociaal, en/of fysiek Je wordt je bewust van wat jij nodig hebt en wat jou helpt. Van daaruit zet je vervolgstappen zodat je uiteindelijk bereikt dat je je kan voelen zoals jij wilt.
De therapie vindt plaats in het hier en nu. Het accent ligt op je persoonlijke groei, het vergoten van zelfvertrouwen en motivatie en het benutten van je eigen mogelijkheden. De aanpak bestaat uit individuele gesprekken waarbij diverse oefeningen en technieken worden toegepast passend bij jou en je specifieke vraag. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met evidenced based technieken zoals mindfulness, hypnotherapie, imaginaties & visualisaties, EMDR en zelfcompassie gerichte oefeningen. Daarnaast neem je oefeningen mee die je in je eigen omgeving kunt uitvoeren. Kenmerkend is de integratieve benadering is dat er niet alleen gepraat wordt maar dat je ook in jezelf op zoek gaat naar dat wat jou belemmert om verder te komen.
Vergoedingen
De kosten voor psychosociale therapie kunnen gedeeltelijk vergoed worden door je zorgverzekering vanuit het aanvullend pakket. Neem voor de mogelijkheden contact op met je eigen zorgverzekering of lees hier meer over wat welke verzekeringen vergoeden. Facturen declareer je zelf bij je verzekeraar
Een verwijsbrief van je huisarts is niet nodig, wel is goed je huisarts op de hoogte te stellen van je bezoek.