Wat is mindfulness

Mindfulness, in essentie, betekent volledige aandacht schenken aan het huidige moment, zonder automatisch op de automatische piloot te leven of afgeleid te zijn door gedachten elders.

De training, officieel bekend als de Mindfulness Based Stress Reduction Training (MBSR), is een wetenschappelijk onderbouwde methode om effectiever om te gaan met de uitdagingen van het leven, zoals stress, piekeren en lastige emoties.

Tijdens deze praktische training ontwikkelen we je aandachtsvaardigheden, waardoor je bewuster wordt van je gedachten, lichamelijke reacties, gevoelens en emoties. Dit bewustzijn creëert ruimte, waardoor je in staat bent bewuste keuzes te maken bij het omgaan met de obstakels van het leven.

Bij mindfulness is het cruciaal om niet direct een oordeel te vellen over het moment of er onmiddellijk op te reageren. Dit stelt je in staat om uit je dagelijkse patronen te stappen en bewust te beslissen welke gedachten of gedragingen je wel of niet wilt versterken. Wanneer je niet langer wordt meegesleept door stress of emoties, opent zich vaak een nieuwe wereld vol mogelijkheden.

automatische-reactie-bewuste-response

Oorsprong van mindfulness

Mindfulness vindt zijn oorsprong in de leer van Boeddha, die dit al 2500 jaar geleden onderwees. Het blijft een integraal onderdeel van boeddhistische meditatiepraktijken, zoals die worden overgebracht door leraren zoals Thich Nhat Hanh.

In 1979 ontwikkelde Dr. Jon Kabat-Zinn een trainingsprogramma, genaamd Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), voor de pijnpoli van het universiteitsziekenhuis van Massachusetts. Dit programma was specifiek ontworpen voor mensen met onbehandelbare pijnklachten. Dr. Kabat-Zinn baseerde het programma op zijn ervaringen met inzichtmeditatie en yoga, maar ontkoppelde het van religieuze of spirituele invloeden. Het doel was niet om de patiënten volledig van hun pijn te verlossen, maar om hun relatie met de pijn te veranderen. In plaats van te strijden tegen de pijn, leerden ze ermee te leven.

Sindsdien heeft mindfulness een enorme groei doorgemaakt. Wetenschappelijke onderzoeken hebben de effectiviteit van de training bij verschillende vormen van stress aangetoond. Momenteel wordt de training wereldwijd gegeven en is het een standaardpraktijk geworden bij veel GGZ-instellingen. Aan de Universiteit van Oxford in Engeland is het programma Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) ontwikkeld, gericht op het omgaan met depressies.

De training die ik aanbied, is de MBSR-training met aspecten van de MBCT. Deze aanpak blijkt zeer succesvol te zijn bij het leren omgaan met stress, negatieve gedachten en oude gedragspatronen.